Tummien kasvivärien sielunelämää
Syvät, tummat, kiiltävät, täyteläisen ruskeat kasvivärjätyt hiukset ovat monen asiakkaan lemppareita ja omassa asiakaskunnassa on itseasiassa todella paljon asiakkaita, joille tehdään eri asteisia ruskean sävyisiä hiuksia - monelle heistä tosi tummiakin.
Monelle kuitenkin tulee varmastikin kasviväreistä ihan ensimmäisenä mieleen kirkkaat oranssinpunaiset hiukset. Punaisten kasvivärin pääraaka-aine henna eli Lawsonia Inermis-pensaasta saatava väri on siis vain yksi värjäävistä kasveista ja onkin heti tähän alkuun ehkä hyvä todeta, että "hennaus" on virheellinen käsite kuvata kasvivärjäystä. Tässä blogitekstissä nimittäin käsittelen tummia kasvivärejä, joiden sekoituksissa toki on mukana myös hennaa, mutta päätähtenä loistaa hernekasvien sukuun kuuluva indigo eli Indigofera tinctoria.
Indigo on värinä pigmentiltään voimakkaan sini-vihertävä ja tästä syystä ruskeat kasvivärit ovatkin tuoreina aina vihertäviä. Mitä tummempi väri, sitä enemmän värisekoituksessa on mukana indigoa ja sitä räikeämpi vihreys on varsinkin tyvialueella ja hiusrajoilla, mikäli oma hiusten sävy on uutta väriä vaaleampaa. Varsinkin uusien kasvivärjääjien kohdalla pyrin aina muistuttamaan, että tämä kuuluu asiaan eikä sitä pidä säikähtää. Tämä on toki myös kotivärjääjien hyvä pitää mielessä!
Ehdottoman hyvä on myös huomioida, että kasviväri tarvitsee aikaa ja happea kehittymiseen ja tummemmissa väreissä meneekin helposti 2-3 päivää ennen kuin väri on valmis. Tämä johtuu niinkin yksinkertaisesta syystä, kuin että kasviväreissä käytetään värin kiinnittymiseen vettä eikä synteettisten värisekoitteiden kaltaista kemiallista hapetetta. Kasviväri siis "ottaa hapen" ilmasta. Kasvivärin kehittymiseen vaadittava aika kannattaakin huomioida, jos tiedossasi on vaikkapa tärkeä meno, jotta ei tule pikkupaniikkia vihreistä kutreista.
Siitä huolimatta, että tummat kasvivärit ovat tosi tykättyjä ja minunkin mielestäni aivan VALTAVAN kauniita, on hyvä muistaa, että tumma kasviväri on aina kantajalleen omanlainen sitoutuminen. Koska kasvivärit siis kiinnittyvät hiukseen ilman kemiallisia hapetteita, ei niitä myöskään pysty poistamaan hiuksesta synteettisen värin tavoin ja eteenkin indigo vaalenee aina pigmentilleen uskollisena: sini-vihreänä. Tämä puhtaasti väriopillinen ja kemiaan liittyvä fakta on tiedostettava, yrittää tummempaa kasviväriä sitten vaalentaa kampaamossa ja erityisesti siellä kotikylppärissä - lopputulos sellaisenaan tuskin miellyttää. Indigon mahdollinen vaalentaminen onkin aina pidempi prosessi, jonka suosittelen jättämään sellaisen asiantuntijan käsiin, joka tietää mitä tekee. Jos siis olet kovin vaihtelunhaluinen hiusvärisi kanssa ja haluat liikkua tummasta vaaleaan, ei tummaan kasviväriin siirtyminen välttämättä ole paras valinta ...tai ainakin kannattaa tarkkaan punnita oman maltin määrä ja välivaiheiden sietokyky.
Ja toisaalta sitten se kolikon kääntöpuoli ja oma suosikkipiirteeni kasviväreissä: jos yksinkertaisesti tykkäät ruskeista ja tummista hiusväreistä sekä haluat hiustesi olevan hyväkuntoiset, luonnolisen väriset, ekologisesti värjätyt ja vivahteikkaan monisävyiset, kiiltävät, helposti käsiteltävät, terveet ja hyvinvoivat, en voi muuta kuin lämmöllä suositella kasvivärjäystä myös tummempien sävyjen kohdalla!